Jesu li nagradne igre/natječaji dobri ili loši za imidž brenda ili tvrtke je rasprava koja nikada neće završiti. Iz mog iskustva mogu reći da, ako ste umjereni i organizirate ih planirano i s jasnim ciljem, mogu vam pomoći u podizanju svijesti o proizvodu, usluzi, brendu ili tvrtki.

Često se u grupama u kojima se okupljaju digitalni marketingaši pokrene pitanje oko nagradnih igara i nagradnih natječaja. Kao pravi štreber koji voli da je sve napravljeno po P.S.-u imam potrebu i drugima pomoći da i kod njih bude tako. To je i razlog zbog kojeg pišem ovaj blog post.

Nisam upoznata sa zakonima o nagradim igrama diljem svijeta, ali jesam s onima u Lijepoj našoj pa krenimo od osnova.

Nagradni igra ili nagradni natječaj

Nagradna igra je svaka aktivnost organizirana radi promocije proizvoda, usluga ili tvrtke koja od korisnika traži aktivno sudjelovanje, a u kojoj se dobitnici biraju nasumičnim odabirom. Ona podliježa Zakonu o igrama na sreću te ju je zbog toga potrebno prijaviti Ministarstvu financija.

Prijava Ministarstvu šalje se najkasnije 15 dana prije početka (ali nastojte im poslati i ranije), a treba sadržavati:

  • Pravila nagradne igre (dužni ste ih javno objaviti tamo gdje ste u Pravilima i naveli da ćete ih objaviti – npr. na internetskoj stranici, na Facebook stranici, u tiskanom izdanju dnevnih novina)
  • Zahtjev za izdavanje suglasnosti na pravila nagradne igre (ovo je dopis koji šaljete uz Pravila kojim tražite njihovo odobrenje)
  • Dokaz o uplati 5% vrijednosti nagradnog fonda na račun Hrvatskog crvenog križa
  • Državne biljege u iznosu 70 kn

Sve to dostavljate na adresu:

Ministarstvo financija

Porezna uprava

Središnji ured služba za igre na sreću, zabavne i nagradne igre

Boškovićeva 5, 10 000 Zagreb

 

Nagradni natječaj je također svaka aktivnost organizirana radi promocije proizvoda, usluga ili tvrtke koja od korisnika traži aktivno sudjelovanje, ali na način da pokaže svoje znanje ili vještinu (npr. kviz znanja, najkreativniji odgovor, fotografija s najviše reakcija, najbrži odgovor…) te se nagrade dijele ovisno o rezultatima ili odluci stručnog povjerenstva poznatijeg kao žiri.

Za nagradni natječaj nije vam potrebno odobrenje Ministarstva financija i možete ga objaviti čim ga osmislite.

Iako niste dužni napisati Pravila poput onih koje šaljete u Ministarstvo financija za prijavu nagradne igre, ipak nastojte imati jasno napisana pravila i za sudjelovanje u nagradnom natječaju. Olakšajte svojim korisnicima nudeći im sve potrebne informacije na istaknutom mjestu – na internetskoj stranici ili u Facebooku Notesu.

 

Ograničenje vrijednosti nagrada u nagradnoj igri i kada uključiti javnog bilježnika

U Pravilniku o priređivanju nagradnih igara istaknuto je da ukupna vrijednost nagrada po tržišnim cijenama ne smije prijeći 1.000.000,00 kuna po nagradnoj igri.

Svako izvlačenje dobitnika u nagradnoj igri mora nadgledati tročlana komisija. Oni mogu biti vaši radni kolege ili vanjski suradnici. Bitno je da su nazočni prilikom izvlačenja i to garantiraju svojim potpisom u zapisniku koji ste dužni poslati u Ministarstvo po završetku nagradne igre.

Javnog bilježnika morate uključiti ako je vrijednost pojedinačne nagrade veća od 50.000,00 kuna.

Sad imate sve potrebne informacije koje će vam pomoći da uspješno organizirate nagradnu igru ili nagradni natječaj. Ako još uvijek imate nekih nedoumica, slobodno mi se javite. 🙂

Više o pravilima nagradnih igara i nagradnih natječaja i zašto ih mnogi krše poslušajte u Netokracija podcastu.

%d blogeri kao ovaj: