Internet sam upoznala tek nakon punoljetnosti. Negdje na trećoj godini Grafičkog fakulteta. Jednostavno ga prije toga nije bilo, bar ne u mojoj okolini.

Kad je 2007. u Hrvatskoj postao popularan Facebook, ignorirala sam ga jer sam za vrijeme fakulteta osjetila što znači ovisnost o internetu tj. o chatovima. Isto tako sam ignorirala i pojavu Twittera, sve do edukacije u organizaciji agencije u kojoj sam tada radila.

A onda je sve otišlo k vragu… ili u pravom smjeru, ovisi koga pitate

Kriza je uzrokovala da je moj posao u struci počeo stagnirati, a grafički dizajneri su postali višak. Marketing se sveo na minimalni trošak ili su sva ulaganja bila u potpunosti smanjena. A ja sam sjedila i bojala Excel tablice i uređivala PowerPoint prezentacije.

I onda se dogodila edukacija o Twitteru, toj novoj društvenoj mreži, brzoj i informativnoj na kojoj si morao biti spretan s riječima jer si, sve što si želio reći, morao zgurati u 140 znakova.

Nakon edukacije razvila sam silnu ovisnost o Twitteru i provela ljeto tipkajući se svakodnevno s većinom nepoznatim ljudima.

PlitviceTweetUp
Ovako su se nekada družili tviteraši #PlitviceTweetUp

Nakon povratka s godišnjeg predložili su mi da otvorim i vodim Twitter profil za agenciju, a ubrzo i za jednog klijenta. I tako sam postala community manager.

Zamislite da nešto baš jako volite, a onda vam to postane posao! Pa san snova! 🙂

 

Karijera u digitalnom marketingu

Jasno je da sam u kratkom vremenu otvorila i profil na Facebooku i pustila da me ovisnost o internetu gura naprijed. Učila sam konstantno razmjenjujući iskustva s kolegama iz struke, čitajući brojne blogove i primjenjujući naučeno na sve većem broju klijenata koji su shvatili da su im kupci preselili na društvene mreže i tamo pričaju o njima.

Završila sam 2012. godine jedan od prvih online programa za izradu strategija na društvenim mrežama i dobila certifikat Social Media Strategist.

Certifikat Social Media Strategist
Certifikat Social Media Strategist

Ubrzo se pojavila i prilika primijeniti naučeno na klijentu i to na razini Europe. Napokon smo mi bili ti koji za jednog velikog klijenta kreiraju globalnu strategiju (ili u ovom slučaju europsku). Ne dobijete često takvu priliku u Hrvatskoj, zar ne?

Moja znanja i vještine razvijala su se u skladu s promjenama koje su, pred sve nas koji smo se odvažili baviti digitalnim marketingom, donosile društvene mreže i Google. Blogovi raznih stručnjaka postali su moje dnevne novine koje „listam“ uz jutarnju kavicu, a edukacije i konferencije prilike da s kolegama razmijenim iskustvo.

 

Volim li svoj posao

Digitalni marketing kakav poznajemo danas sigurno će biti drugačiji za godinu ili dvije ili svega nekoliko mjeseci. Te promjene zbog kojih često izgubiš živce (naročito kad je Facebook u pitanju :)) natjeraju te da pronađeš novo rješenje i stave pred tebe svaki dan nove izazove.

I to je ono što volim u svom poslu.

%d blogeri kao ovaj: