3 stvari koje su me se dojmile na Algebrinoj konferenciji o digitalnom marketingu

Čula sam jednom da ako s nekog predavanja ili konferencije odeš s barem tri nove informacije da je možeš smatrati uspješnom. Time se vodim svaki puta kada idem na neko događanje.

Oduševljena sam ovogodišnjom Algebrinom konferencijom „Od digitalnog marketinga do marketinga digitalne ere“ ili kako je oni zovu – konferencijom s najdužim nazivom . 🙂 Od prostora koji je bio odlično rashlađen do predavača koji su bili zabavni i inspirativni.

No tri su stvari koje bih izdvojila.

Jesu li influenceri dobri za brend?

Puno se priča o influencerima ili utjecajnim ljudima u marketingu. Toliko da postoji cijela nova grana nazvana influencer marketing. Postoje i brendovi koji su svoj imidž izgradili isključivo oko influencera.

Zabavno je predavanje održala Shagorika Heryani  s puno konkretnih primjera i naputkom da korisnici nisu glupi jer, realno, ti korisnici smo – svi mi.

Ideja da micro influenceri mogu donijeti jednom brendu možda i više od onih koje prate milijuni ljudi bila je moj „Aha!“ moment. Već duže razmišljam o tome, a njezino predavanje samo je potvrdilo da sam na dobrom putu.

Shagorika Heryani
Influencer marketing – statistike na globalnoj razini za 2017. godinu

 

Personalization vs. customization

Shalini Sukumar iz Booking.com ili, kako kaže novi slogan Booking.yeah, puno je pažnje posvetila objašnjavanju procesa personalizacije internetske stranice kako bi korisnicima pružili najbolje moguće iskustvo.

Ono što je mene oduševilo je način kako je jednostavno objasnila razliku između pojmova personalization i customization koje često trpaju u isti koš.

Uzela je kao primjer majku koja s malim djetetom ulazi u obiteljski auto.

Personalization je kada majka sjeda u auto, a sjedalo i volan joj se sami prilagođavaju kao i sjedalica za dijete koja se sama namješta u optimalni položaj.

Customization je kada majka ulazi u auto i sama prilagođava visinu sjedala, položaj volana i sjedalicu na stražnjem sjedalu.

Jednostavno, zar ne? I potpuno logično.

 

Design Thinking

Na predavanju Anje Svetine Nabergoj sigurno nećete sjediti skrštenih ruku i surfati na svom pametnom telefonu. Ispod stolice su nas dočekala dva papirića i odmah smo dobili prvi zadatak – odabrati partnera, dobro ga pogledati i nacrtati njegovo lice.

Znate onaj osmijeh kad vam je neugodno? E pa tako smo svi izgledali u tom trenutku.

Oduševila me je ideja kako se Design Thinkingom može probuditi kreativnost, ona koju svi imamo u sebi, ali nam je kroz period odrastanja potisnuta zbog osjećaja srama da nismo dovoljno dobri/kreativni.

Anja Svetina Nabergoj
Fotografija: Facebook stranica Visoko učilište Algebra

Prezentirala nam je i studiju slučaja kako je jedna tvrtka  otkrila zašto mladi ne kupuju prašak za rublje u koji se kunu njihove majke i bake, a kojem je slogan bio da „uklanja i najtvrdokornije nečistoće“. Pretpostavka je bila da mladi ne brinu o svojoj odjeći, a istraživanje je otkrilo da jako brinu da im se skupa odjeća ne uništi te su smatrali da će im takav prašak za rublje oštetiti njihove najdraže odjevne predmete.

Zahvaljujući takvom istraživanju tržišta, promijenili su slogan u „prašak za rublje koji brine za vašu odjeću“, ali su došli i do inovacije, potpuno novog proizvoda – mini kemijske čistionice.

Sad mi je žao što nisam išla na radionicu Design Thinking koja je održana dan prije. Iduću sigurno neću propustiti.

Isto tako sam sigurna da neću propustiti ni iduću Algebrinu konferenciju najdužeg imena. Osim ako me ne spriječi viša sila jer ipak je u pitanju godina dana. 🙂

%d blogeri kao ovaj: