Newsletter je jedan od najkorištenijih alata direktnog marketinga. Razmislite samo na koliko ste vi pretplaćeni i to tako da ste sami odabrali opciju “Želim primati newsletter”. Koji su razlozi koji će vas natjerati da se odjavite s liste primatelja, a što vas može toliko naljutiti da prijavite newsletter kao neželjenju poštu tj. spam?

Svjesno sam se pretplatila na nekoliko, bilo da bih dobivala informacije o popustima ili korisne informacije.

A na koliko sam se pretplatila nesvjesno? Hmmm… na puno njih jer nemam običaj čitati uvjete korištenja/pravila korištenja/terms and conditions. No, kako mi je posao vezan uz internet marketing, tako sam svjesna da ću vjerojatno nakon svakog Prihvaćam dobiti newsletter.

I nije se to pokazalo loše jer se ponekad dogodi da me jako ugodno iznenade.

Fotografija: Pixabay

Kako izgleda kvalitetan newsletter?

Kao prvo i najvažnije, obraća se ciljanoj publici. Ako su se čitatelji svjesno pretplatili, onda očekuju sadržaj koji će biti namijenjen njima. Ako su se pretplatili nesvjesno prihvaćanjem uvjeta korištenja, imate priliku napraviti korak dalje u vašem odnosu. Nemojte propustiti priliku!

Newsletter bi trebao biti okidač kojim želite publiku dovesti na svoj web/blog/webshop zato ne pretjerujte s količinom informacija. A i kako su me naučili na Copyraonici, dalje od leada rijetko tko pročita tj. morate ih u tom dijelu navesti da požele više.

Radije poradite na zanimljivim naslovima i leadu, a više informacija im pružite na svojoj internetskoj stranici.

Naslov maila je vrlo bitan. Neka bude iznimno kratak ili jako dugačak kako bi ga primatelj primijetio u svom inboxu. I naravno, mora biti atraktivan. Testirajte što prolazi bolje kod vaše publike.

Neki tvrde da je ključno i tko ga šalje i često pristupaju osobno korištenjem imena uz ime tvrtke. Tako meni povremeno piše Ivan iz Netokracije. Većinom kad su konferencije u pitanju. 🙂

Meni nije bitno je li pristup osoban ili nije, bitnije mi je da me privuče naslov maila i da je sadržaj u njemu meni relevantan.

Što me može natjerati da se odjavim s newslettera?

Nekoliko je razloga, ali ovi će me sigurno natjerati da potražim Unsubscribe u njima:

  • Oni koji stižu često s beskorisnim informacijama
  • Oni koji stižu često i imaju previše informacija
  • Oni koji imaju predugačak tekst koji sigurno neću pročitati do kraja, a najbitnije/najzanimljivije informacije očito budu na kraju

Zato i postoji Unsubscribe /Odjavite se link i nemojte oklijevati koristiti ga kad dobivate newslettere koje samo brišete čim ih vidite u svom inboxu. Učinit ćete uslugu i sebi i onome tko ga šalje.

Fotografija: Pixabay

Što me može natjerati da prijavim nečiji newsletter kao spam?

E, tu sam iznimno tolerantna ili barem tako volim misliti. Vjerojatno je to i zbog toga što sam već tako dugo u internet marketingu pa mi je besmisleno prijaviti nekoga za spam kad sam sama odabrala da želim primati newsletter – svjesno ili nesvjesno.

Prijavu za spam će „zaraditi“ samo onaj tko mi ne omogući opciju odjave ili oni koji mi opetovano šalju newsletter nakon što sam se odjavila (više od jednom jer rekla sam da sam tolerantna. :))

Fotografija: Pixabay

Koje newslettere ću uvijek otvoriti i zašto?

Marker newsletter

Teme su im gotovo uvijek relevantne mom području interesa, naslov mi uvijek kaže što mogu očekivati u newsletteru i daju mi dovoljno kratku i korisnu informaciju što ću pronaći na blogu ako se odlučim kliknuti. Na taj newsletter sam se pretplatila svjesno i preko veze. 🙂

 

Mojca Mars

Također jedan od onih koje često pročitam jer su usko vezani uz moje područje interesa. U početku su mi bili puno bolji jer je radila na principu naslov, opis, pročitaj više na blogu za par blog postova pa bih gotovo uvijek pronašla nešto što mi je zanimljivo pročitati. U zadnje vrijeme je promijenila taktiku i objavljuje cijeli blog post u mailu. Na taj me način baš mora pogoditi s tom jednom temom tako da ju poželim pročitati.

Na njen newsletter sam se također svjesno pretplatila.

 

Marko Rakar

Nedjelja vam nikada više neće biti ista nakon pretplate na ovaj newsletter. Iako često ne stignem pročitati ga nedjeljom već čitam kad ulovim vremena i par newslettera za redom, ovo je najzabavniji newsletter na koji sam se ikada pretplatila.

 

Ciceron

Nakon par edukacija tima iz Cicerona pretplatila sam se na njihov newsletter i nikada nisam požalila. Mirela ima zanimljiv način pisanja o različitim temama, od aktualnih političara i njihovih nastupa do situacija s kojima se susreće u poslu ili privatnom životu.

I samo da napomenem da me nitko od navedenih nije platio da ih ovdje spomenem. Zaslužili su to isključivo kvalitetnim newsletterom.

Imate li vi neki newsletter koji biste mi preporučili?

%d blogeri kao ovaj: